Portugal 2021

Följ med Naturforums geologer på natur- och geologiresa till norra och mellersta Portugal

preliminär_rutt

Vi kommer att få se spektakulära klippformationer vid kusten väster om Lissabon och få uppleva olika landskap och geologi i de tre geoparkerna Arouca, Seia och Naturtejo, som alla ligger norr om floden Tejo. Floden Tejo används ofta som gräns vid beskrivning av Portugals geografi. Norr om Tejo domineras landet av en serie bergsryggar och ett fuktigare, nederbördsrikare och svalare klimat. Söder om Tejo består landskapet av böljande slätter. Landets norra del är kuperad och bergig, de högsta topparna i bergskedjan Serra da Estrela når nästan 2 000 meters höjd. Landskapet söder om floden Tejo ändrar karaktär och blir låglänt. Slättlandet ligger till största delen lägre än 200 meter över havet och kallas Alentejo, som betyder ”bortom Tejo”. Vi kommer att färdas både norr och söder om floden Tejo och åker genom trakter med rikt fågelliv, så chansen finns att få se t.ex. örn, gam och härfågel.

Datum
20–28 oktober 2021 

Pris
18 800 kr per person i dubbelrum. Enkelrumstillägg:  2 800  kr.

Flygtider med Air Portugal
ditresa Arlanda–Lissabon 13.00–16.30

hemresa Lissabon–Arlanda 12.50–18.05

Boende
Vi bor på fem olika hotell med bra standard.

Utdrag ur dagsprogrammet (preliminärt)
Dag 1: Flyg från Arlanda till Lissabon där vi bor på hotell en natt. Hotel Stay Lisboa Centro Saldanha, https://www.stayhotels.pt/stayhotellisboacentrosaldanha/en/.

Dag 2 Från flygplatsen i Lissabon åker vi med vår buss västerut till Cabo da Roca som är Europas västligaste punkt. En gång i historien tyckte romarna att detta var världens slut. Cabo da Roca är en dramatisk 140 meter hög klippa. Sedan 1700-talet finns här en fyr som har väglett fartyg så att de inte har gått på grund mot de skarpa klipporna. Vi åker vidare till den lilla staden Óbidos, som flera gånger har blivit framröstad till en av Portugals vackraste städer, där vi på eftermiddagen checkar in för en natt på Hotel Josefa d’Obidos. www.josefadobidoshotel.com/

Dag 3: Från Óbidos åker vi till Penichehalvön – Portugals geologiska paradis! Där stannar vi vid bl.a. Cabo Carvoeiro och Papôa, som har fantastiska klippformationer. Vi åker sen vidare till Arouca Geopark och vårt hotell Hotel S. Pedro, där vi ska bo i två nätter. www.hotelspedro.com/

Dag 4: Vi tillbringar dagen i Arouca Geopark med exkursioner i omgivningen. Vi stannar vid utkikpunkten till Cascata da Frecha da Mizarela (Mizarela waterfall) och åker vidare till Pedras Parideiras House – Interpretative Center, där vi får lära oss om ursprunget till den märkliga bergarten Pedras Parideiras (även kallad ”Birthing stones”) som finns här. Bergarten är en granit med noduler och Pedras Parideiras är unikt i sitt slag. Vi promenerar en stund på spänger som är uppbyggda i området. Efter lunch tar vi oss till fossilmuséet Museu das Trilobites, CIGC, som har en av de största samlingarna av trilobiter i världen. Vi avslutar eftermiddagen med en härlig vandring längs floden Paiva, på Passadiços do Paiva (Paiva Walkways). Vandringsleden sträcker sig åtta kilometer längs ett trädäck med trappor och broar. Vi går inte hela sträckan, och man väljer själv hur snabbt och långt man vill gå längs leden. Eventuellt kommer man fram till någon av de tre stränder som finns längs leden och som man kan svalka sig vid.

Dag 5: Vi börjar dagen med att få en guidad visning av klostret i Arouca. Därefter åker vi till staden Seia i Serra de Estrela Nature Park. Staden ligger på kanten av berget Serra de Estrela. Nu befinner vi oss också i den nyblivna Estrela Geopark. Vi kommer att få en guidad visning på ett brödmuseum (Museu do Pao).  På kvällen installerar vi oss för två nätter på Hotel Eurosol Seia-Camelo, www.eurosol.pt .

Dag 6: Vi börjar dagen på CISE, där vi får en presentation av områdets geologi, flora och fauna, för att sedan ägna dagen åt exkursioner i bergen med lokal geologisk/biologisk guide. 

Dag 7: Via det vackra vattenfallet (Cascata) Poço da Broca i sydvästra kanten av Serra da Estrela Nature Park åker vi till Naturtejo Geopark. Vi åker till Vila Velha de Ródão, där vi får en timmes båttur i egen båt på floden Tejo. Vi tar oss sedan till Castilo Branco, där vi bor två nätter på Melia Castelo Branco, www.meliacastelobranco.com.

Dag 8:  Hela dagen ägnas åt exkursioner i Naturtejo Geopark. Vi kommer att besöka Monsanto, som är utsedd till den mest portugisiska staden i Portugal. Granithusen är byggda mellan, på och under enorma block. Vi besöker sedan två platser vid floden Erges (Salvaterra do Extremo och Ponte de Segura vid spanska gränsen) med god chans till fågelskådning.

Dag 9: Tidigt på morgonen åker vi från Castilo Branco till flygplatsen i Lissabon.

I resan ingår
Flyg t/r Stockholm–Lissabon inklusive flygskatt
Inkvartering i dubbelrum enligt program, inklusive frukost (lunch och middag ingår inte)
Buss med chaufför enligt program
Inträden och guider till alla utflykter enligt program
Två reseledare: Gunnar Eriksson och Åsa Gierup

Anmälan
Anmäl dig direkt till Ivar Ottosson på Islandia Resor, ivar.ottosson@islandia.se.
Vi har begränsat antal platser så först till kvarn gäller!

Vänligen ange
– om du vill ha enkelsäng om du bor i dubbelrum
– ditt namn som det står i passet
– ditt passnummer
– ditt födelsedatum
– din adress
– ditt mobiltelefonnummer (alt. hemnummer)
– din e-postadress
– eventuell glutenintolerans eller liknande (för frukosten).

Tidsskillnad
-1 timme

Villkor
Anmälningsavgiften till Islandia är 4 000 kr per person, bindande och återbetalas inte.
Slutbetalning 12 veckor före avresa.
Vi reserverar oss för eventuella prisändringar utanför vår kontroll samt ev. lokala skatter och avgifter.

Anmälan
Välkommen med din anmälan snarast till ivar.ottosson@islandia.se!Foto: Åsa Gierup