Azorerna 2022

Följ med Naturforums geologer på natur- och geologiresa till Azorerna

Långt ut i Atlanten ligger en grupp av nio vulkaniska öar – Azorerna. De portugisiska öarna består av tre grupper med lite större avstånd emellan. Vår resa går till huvudön São Miguel som ligger i den östra gruppen. Landskapet på Azorerna är fantastiskt och vi kommer att uppleva sagolika vyer och platser. Utöver att vara den största ön på Azorerna har São Miguel också den största mångfalden när det kommer till naturupplevelser, och går därför också under namnet ”Den gröna ön”. Under våra sju dagar på ön (+ två resdagar) kommer vi att få se kratersjöar, svavelosande heta källor, vattenfall, branta klippor och förhoppningsvis även blommor, fåglar, valar och delfiner.

Datum
26 september – 4 oktober 2022

Pris
19 200 kronor per person i dubbelrum. Enkelrumstillägg:  3 200  kr.

Flygtider
ditresa Arlanda–Lissabon–Ponta Delgada 14.00–23.55
hemresa Ponta Delgada–Lissabon–Arlanda 06.30–18.05

Ett stopp på ut- och hemresan med mellanlandning i Lissabon. Observera tidig avresa från Azorerna den 4/10.

Boende
Sao Miguel Park hotel ****. Hotellet ligger i hjärtat av Ponta Delgada.
São Miguel Park Hotel | Hotel on São Miguel | Best Rates Direct (bensaudehotels.com)

Hotellet har pool och gym.

I resan ingår

  • Flyg t/r med mellanlandning från Arlanda inkl. 1 incheckad väska per person
  • 8 övernattningar med frukost
  • 4 luncher varav en picknicklunch
  • Transfer från flygplats till hotell
  • Inträden och guider till alla utflykter enligt program
  • Två reseledare (Åsa Gierup och Gunnar Eriksson) + lokala guider
  • Buss med chaufför enligt program.

Utdrag ur programmet

Tisdag 27/9
Efter en sovmorgon och frukost har vi ett välkomstmöte på hotellet i Ponta Delgada. Vi får egen tid i Ponta Delgada en stund mitt på dagen då man kan bekanta sig med staden, som är full av kullerstensgränder och stora lummiga torg och parker. Den som vill äter lunch på någon mysig restaurang (bekostas av deltagarna). På eftermiddagen tar vi oss till Gruta do Carvão för en guidad visning i lavatunneln i cirka 30 minuter. Gruta do Carvão ligger nedanför Ponta Delgadas västra utkant och är öns största grottsystem. Det är cirka 250 meter långt och delvis öppet för allmänheten.

Onsdag 28/9
Vi gör en heldagstur till Lagoa do Fogo, Eldsjön, på mitten av ön. Vi kommer också att besöka Central Geotermica da Ribeira Grande – det hydrotermala kraftverket som producerar cirka 40 % av öns energibehov. Vi kommer också att besöka Caldeira Velha (med bad i 35-gradigt mineralrikt vattenfall!) och Environmental Interpretation centre. Lunchen ingår i dag och vi besöker också likörfabriken Muhler de Capote och keramikverkstaden Ceramico Vieira.

Lagoa do Fogo – Kratersjön Lagoa do Fogo eller ”Eldsjön” fick sitt namn då den år 1563 lyste upp hela São Miguel med sitt kraftiga vulkanutbrott. Sjön är 12–20 meter djup och turkosblå.

Caldeira Velha och Environmental Interpretation Centre – Heta källor och vattenfall där vi kan bada, och på informationscentret får vi lära oss mer om geologin och biologin på platsen.

Torsdag 29/9
Heldagstur till Furnasdalen, i öster på ön, som är en grönskande trädgård i botten av en vidsträckt krater. Vi besöker Furnas kratern och de varma källorna av puttrande lera, kokande fumaroler och svavelos. Lunch ingår (Cozido das Furnas – den azoriska nationalrätten som tillagas i Furnasområdets varma jord.). Vi besöker den botaniska trädgården Terra Nostra där man kan ta ett dopp i Ungdomens källa (med brungult varmt vatten). Vi får också ett guidat besök i Furnas Monitoring & Investigation Centre och vi besöker fumarolerna i centrum av byn.

Furnas och Lagoa das Furnas – Lagoa das Furnas är en vulkansjö som ligger på São Miguels östra del, intill staden Furnas. I Furnas märks den vulkaniska aktiviteten. I området strömmar ånga ur marken och på vissa ställen finns vattenhål där vattnet bubblar och kokar dygnet runt. Där tillagas den berömda grytan ”cozido” i värmen någon meter ner i marken. I Furnas ligger också den botaniska trädgården Terra Nostra med över 2 500 olika träd och växter. Mitt i parken ligger den omtalade ”ungdomens källa” där det går att bada i det gula, järnberikade vattnet som håller en naturlig temperatur på 35 grader – vilket sägs ha en föryngrande effekt. Vi kommer att få äta ”cozido” och ska besöka parken.

Fredag 30/9
Området runt Ponta da Ferraria, längst västerut på ön, karaktäriseras av fantastiska vulkaniska bildningar. På förmiddagen tar vi oss i minibussar till Ponta da Ferraria och badar i de varma källorna vid stranden. Det är en kort promenad ner till lavaplatån från bilarna. Tillbaka till Posta Delgada för lunch (deltagarna betalar själva). På eftermiddagen åker vi till Rosto do Cão och promenerar längs stranden och tittar på röda skaldjursbankar, lava och pyroklastiskt material. Eventuellt kan det bli tillfälle till bad även här.

Lördag 1/10
Heldagstur med buss till västra delen av ön och Sete Cidades. En av de mest kända platserna på Azorerna är vulkankratern Sete Cidades med en spektakulär utsikt mot de mytomspunna två kratersjöarna Lagoa Azul och Lagoa Verde. Vi promenerar längs en av sjöarna. Vi kommer också att besöka ananasplantagen Arruda (ananas är en delikatess på Azorerna) och åka till kustbyn Mosteiros och gå på den svarta lavastranden. I dag ingår picknicklunch.

Sete Cidades och tvillingsjöarna – Sete Cidades är en av São Miguels absoluta höjdpunkter och öns mest avbildade plats. Den enorma vulkankratern bildades så tidigt som 1445 och där ligger de berömda olikfärgade tvillingsjöarna Lagoa Azul (den blå sjön) och Lagoa Verde (den gröna sjön). Den ena skiftar i blått och den andra i grönt.

Söndag 2/10
Val- och delfinsafari med katamaran. Azorerna bjuder på val- och delfinskådning i världsklass och ungefär 28 olika arter har siktats här.

Måndag 3/10
Heldagstur till Nordeste. Vi kommer i dag att besöka Europas enda teplantage Cha Gorreana. Vi åker också till nationalparken Parque Natural da Riberia dos Caldeiroes, den botaniska trädgården Botanical garden of Ribeira do Guiherme och ett stop i Nordeste by. I dag ingår lunch.

Nordeste – På São Miguels nordöstra hörn ligger byn som heter Nordeste. Här får vi en fantastisk utsikt över den branta kustlinjen och Atlanten.

Anmälan
Det går fortfarande att anmäla sig och vi återkommer med besked om det finns plats på flyg och hotell.


Du anmäler dig via länken som går till vår samarbetspartner Rolfs Flyg & Buss.
Behöver du en extra försäkring? Reseförsäkring bokas i samband med att du bokar din resa.
https://www.rolfsbuss.se/info/forsakring.

Klicka på länken för att anmäla dig och fyll i dina uppgifter. Tänk på att skriva ditt namn exakt som det som står i ditt pass.

Klicka här för att anmäla dig 

Hör av dig till asa@naturforum.se om du behöver hjälp med anmälan!

Välkommen!