Irland 2019

Följ med Naturforums geologer till geoparker

och fantastisk natur på Irland, den gröna ön (Iriska: Éire)

Vår ungefärliga rutt med bussen

Vår ungefärliga rutt med bussen

Datum
2–9 september 2019

Boende
Vi bor på fem olika hotell med bra standard.

Pris
18 600 kr per person i dubbelrum. Enkelrumstillägg: 6 650 kr.

Anmälan
Anmäl dig direkt till Ivar Ottosson på Islandia Resor, ivar.ottosson@islandia.se. Vi har begränsat antal platser så först till kvarn gäller!
Vänligen ange
– om du vill ha enkelsäng om du bor i dubbelrum
– ditt namn som det står i passet
– ditt passnummer
– ditt födelsedatum
– din adress
– ditt mobiltelefonnummer (alt. hemnummer)
– din e-postadress
– eventuell glutenintolerans eller liknande (för frukosten).

I resan ingår
Flyg t/r Stockholm–Dublin inklusive flygskatt
Inkvartering i dubbelrum enligt program, inklusive frukost
Buss med chaufför enligt program
Inträden och guider till alla utflykter enligt program, (luncher ingår inte)
Två reseledare: Gunnar Eriksson och Åsa Gierup

Tidsskillnad
-1 timme

Flygtider med Norwegian
2 september Arlanda–Dublin 07.30–09.10
9 september Dublin–Arlanda 09.50–13.30

Att tänka på
”Is iomaí athrú a chuireann lá Márta dhe” eller ”det är många väder under en dag i mars”– det gäller alla dagar året runt på Irland eftersom vädret är väldigt oförutsägbart. Så var beredd på alla typer av väder! Bekväma skor att vandra i, regnjacka och varm tröja rekommenderas alla dagar. Vid kraftigt regn eller hård blåst kan vi behöva göra vissa ändringar i programmet.

Villkor
Anmälningsavgiften till Islandia är 3 000 kr per person, bindande och återbetalas inte.

Slutbetalning 10 veckor före avresa.
Vi reserverar oss för eventuella prisändringar utanför vår kontroll samt ev. lokala skatter och avgifter.

Utdrag ur programmet

Dag 1: Buss från Dublin (ca en timme) till en av Irlands mest kända trädgårdar med mer än 5 000 olika varianter av växter, Mount Usher Gardens. Efter att ha vandrat i trädgården och kanske ätit och shoppat lite – så åker vi till Waterford (ca två timmar), där vi ska bo 2–4/9 på Marina Hotel, www.waterfordmarinahotel.com

Dag 2: Copper Coast UNESCO Global Geopark. Vi åker till Bunmahon (30 min). Vi börjar med ett besök vid Geological Garden och tar oss sen till Visitor Centre, där vi kan få äta något innan vi med guide får se stranden Tra na mBó. Efter det tar vi oss till Tankardstown (rester av en gammal koppargruva) och därefter åker vi vidare och tittar på stranden i Annestown, innan vi åker till Fenor Bog (en torvmosse) där vi med hjälp av en eko-guide får se på flora och fauna. Åter till hotellet vid 17-tiden.

Dag 3: Waterford–Kilkenny (40 min). Besök på Smithwick´s öldestilleri i Kilkenny för en timmes guidning och chans till provsmakning, sedan buss västerut tvärsöver landet till västkusten, men först ett stopp i Tuamgraney (efter 1,5 timme) där vi besöker chokladfabriken ”Wilde Irish Chocolates” där vi får se chokladtillverkning och får oss en smakbit. Efter chokladfabriken besöker vi väveriet McKernan Wollen Mills, där vi får en guidad tur och möjlighet att köpa med oss något fint hem. Den som vill kan sen ta sig en matbit på puben tvärs över gatan, innan vi åker vidare till Spanish Point (en timme) där vi ska bo 4–6/9 på Bellbridge House Hotel, www.bellbridgehotelclare.com

Dag 4: The Burren and Cliffs of Moher UNESCO Global Geopark. Cirka en halvtimme från hotellet ligger dagens mål: det berömda Cliffs of Moher. Vi börjar med att besöka det interaktiva Cliffs of Moher Visitor Experience i besökscentret där stora multimediaskärmar visar klipporna ur ett fågelperspektiv, såväl som videomaterial från grottorna under vattnet. Centret har också café och shop och vi vandrar längs klipporna som bildades för mer än 300 miljoner år sedan. Kanske klättrar någon upp i tornet O’Brien’s Tower! Ladda gärna ner Cliffs of Moher Audio Guide (finns där appar finns), via appen kan du gå till 12 utmärkta platser vid Cliffs of Moher och få dessa förklarade – informativt och lärorikt!. Norr om klipporna ligger karstlandskapet Burren. Efter lunch på en pub får vi en fantastisk båttur längs med kusten i en timme från Doolins pir och tillbaka, vi ser Mohers klippor från havet – över 200 meter uppåt, och vi kommer kunna få se sjöfåglar såsom sulor, tordmulor och lunnefåglar och även brugd (basking shark), delfiner och sälar. Stopp vid The Rockshop på tillbakavägen till hotellet.

Dag 5: Marble Arch Caves Global Geopark (3,5 timme) i Nordirland. Vi besöker den fascinerande grottan. Under 75 minuter gör vi en guidad tur i grottan till fots och eventuellt med båt. Vi går 1,5 km i grottan och turen avslutas med klättring uppåt i 154 steg. Bekväma skor och en varm tröja rekommenderas. Den som vill går en promenad i området ovanför grottan och kan även följa bäcken tillbaka till bussen. Boende i Enniskillen, 6–7/9 The Enniskillen Hotel, www.enniskillenhotel.com

Dag 6: Till Bushmills på Nordirlands norra del (ca 2,5 timme). Besök på Whiskeydestilleri med provsmakning, Old Bushmills Distillery. Efter lunch på destilleriet åker vi till det mycket kända Giant’s Causeway. Här kan man välja att få en guidad tur med en guide eller en audioguide (hörlurar med liten bandspelare). Eller så går man själv utan någon guidning.

Giant’s Causeway har formationer av pelarbasalt. Det består av 40 000 sammanflätade polygonformade pelare, hexagonliknande pelarförklyftningar, och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Giant’s Causeway kallas ofta för världens åttonde underverk. Under den geologiska epoken Paleocen utsattes det som idag är Nordirlands antrimkust för intensiv och omvälvande vulkanisk aktivitet. Smält basalt flöt genom kalkstensbäddar och bildade en vidsträckt lavaplatå. När lavan svalnade drog den ihop sig och sprickor bildades, ungefär som när lera torkar och spricker sönder. Pelarliknande strukturer blev kvar, och dessa sprack horisontellt och bildade det vi kan se idag. En majoritet av kolumnerna är hexagoner, men det finns även sådana som har fyra, fem, sju eller åtta sidor. Storleken på kolumnerna avgjordes huvudsakligen av hur pass snabbt lavan kallnade.

Boende i Ballycastle 7–8/9 Marine Hotel Ballycastle, www.marinehotelballycastle.com

Dag 7: Från hotellet (20 min) tar vi oss till repbron Carrick-a-Rede (den som vågar går över bron!). Bron, som är 20 meter lång och 30 meter hög ovanför vattnet, sammanbinder fastlandet med den lilla ön Carrickarede. Efter promenaden längs klipporna gör vi två stopp med bussen längs Wild Atlantic Way – vid den medeltida borgruinen Dunluce Castle och utkikspunkten Magheracross.

Efter lunch i Bushmills, via det kända Dark Hedges (den romantiska avenyn är kantad av sammanflätade bokträd. Träden planterades på 1700-talet av familjen Stuart och är en klassisk filminspelningsplats från den kända tv-serien Game of Thrones), åker vi till Dublin (3 timmar) där vi bor sista natten. Boende 8–9/9 på The Croke Park Hotel, www.doylecollection.com/crokepark 

Dag 8: Flyg hem till Sverige.

Välkommen med din anmälan snarast till ivar.ottosson@islandia.se!