El Hierro 2024

Följ med Naturforums geologer till El Hierro

Infällda bilden: Kanarieöarna med El Hierro inringad.
Stora bilden: El Hierro.

El Hierro är den näst minsta av Kanarieöarna, och även en av de minst besökta och minst kända. Ön är ungefär en femtedel så stor som Öland och är den västligaste av de åtta Kanarieöarna. Innan Christofer Columbus reste till Amerika ansågs ön vara världens ände.

Ön har vulkaner, lavaflöden, lummiga skogar med kanarietallar och lagerskog (laurisilva), träd som böjer sig efter vinden, abrupta stup, avkopplande naturbassänger och svindlande panoramautsikt.

El Hierro har utsetts till ett biosfärområde och en geopark, och har både ett exceptionellt geologiskt naturvärde och är av botaniskt intresse. Inhemska färska produkter från land och hav med extraordinär kvalitet, vinerna med ursprungsbeteckning och de originella sötsakerna – det mesta som serveras har antingen odlats på ön, sprungit runt på ön eller simmat i havet runt ön.

Vi flyger från Arlanda till Teneriffa och åker färjan (2,5 timme) vidare på kvällen till El Hierro, där vi checkar in på vårt hotell. Vi tar oss runt i egen buss på El Hierro. På hemvägen tar vi färjan från El Hierro till Teneriffa, bor sista natten på ett hotell på Teneriffa och flyger till Arlanda följande dag.

Reseledare är Åsa Gierup och ytterligare en geolog från Naturforum.

Vi gör en exklusiv och unik resa till denna endast 1,2 miljoner år gamla ö och du är så välkommen att följa med oss!

Datum

10–17 november 2024

Flyg- och färjetider

10/11 Arlanda–Teneriffa kl. 07.45–13.00. Färja Los Cristianos–Valverde kl. 19:30–22:00

16/11 Färja Valverde–Los Cristianos kl. 15:30–18:00

17/11 Teneriffa–Arlanda kl. 14.10–21.10

Boende

10–16/11 Sex nätter på Parador de El Hierro ****: Parador de El Hierro | Paradores

16–17/11 En natt på hotell på Teneriffa

I resan ingår:

  • flyg t/r, inklusive en incheckad väska per person och mat på flyget
  • busstranfers
  • färja t/r Teneriffa–El Hierro
  • sex hotellnätter inklusive frukost på El Hierro
  • fem middagar på hotellet på El Hierro
  • en hotellnatt inklusive frukost på Teneriffa
  • inträden och guider till alla utflykter enligt program
  • egen buss med chaufför och utfärder enligt program
  • två reseledare från Naturforum.

Pris

31 500 kronor per person i dubbelrum. Enkelrumstillägg: 7 500 kronor.

Program

Hela ön är ju en geopark och vi kommer att kunna utforska de olika delarna av denna lilla ö. Vi kommer att stanna vid de hisnande utkikspunkterna (till exempel Mirador de la Peña, Mirador de Las Playas och Mirador de Jinama). Vi kommer att få se bland annat El Golfos kustlinje med dess naturliga pooler, och ”El Sabinar de El Hierro” (landmärket som är ett vindpinat enbärsträd) och fyren Orchilla (platsen för nollmeridianen). Vi kan utforska den norra delen av ön med en lätt promenad i lagerskogen. Vi kommer att få observera den geologiska utvecklingen på El Hierro och gå på det senaste lavaflödet. Vi kommer kanske att få se både delfiner (från färjan till och från Teneriffa) och jätteödlan som finns på ön. Ett dagsprogram kommer att publiceras här inom kort.

Fakta om El Hierro

Klimat

Klimatet varierar beroende på var på ön man befinner sig. Vädret är bra på El Hierro hela året. Medeltemperaturen i november är drygt 20 grader. Vattentemperaturen är också drygt 20 grader, så det går att bada i naturbassängerna. Självklart kan det regna då och då.

Geografi

El Hierro är den västligaste och sydligaste ön i den spanska ögruppen Kanarieöarna utanför Afrikas nordvästra kust. El Hierros västligaste punkt har genom Europas historia haft bred användning som referenspunkt för nollmeridianen, då ofta kallad Ferromeridianen. Ön, som även kallas ”Meridianön”, användes som nollmeridian vid sidan av Parismeridianen tills Greenwichmeridianen etablerades som global standard.

Ön är inte mer än 30 kilometer lång. El Hierro UNESCO Global Geopark (595 km2) täcker hela ön (278 km2) och omfattar också ett marint område runt hela ön (cirka 312 km2). El Hierro bildades för 1,1 miljoner år sedan och är den yngsta av Kanarieöarna.

El Hierro är en framstående producent av förnybar energi med vindkraft och energilagring, och är den första ön som är helt självförsörjande på el!

På El Hierro finns många unika växt- och djurarter som till exempel öns utrotningshotade jätteödla Gallotia simonyi, som är en stor och vacker ödla som är unik för El Hierro. El Hierro har över 1 000 vulkaner. Vulkanerna och de olika Atlantiska vindarna har gett upphov till olika mikroklimat som gör att den lilla ön har en fantastisk mångfald av livsmiljöer på ett mycket litet område. Det finns många endemiska växter, såsom cheirolophus duranii och silene sabinosae.

Landskapet på El Hierro är väldigt varierande och erbjuder allt från gröna tallskogar, vulkantoppar, böljande ängar, lavarester, steniga kuster, skogar med lagerträd, enorma klippor och ett blått och klart vatten fullt av liv. Den högsta punkten är 1 501 meter över havet och ligger på mitten av ön, i Malpaso.

Geologi

Kanarieöarna är relativt unga i jordens historia. Vulkanutbrott på havets botten har lyft öarna ovanför vågorna. Kanarieöarna har bildats från en hetfläck (hot spot). Hetfläcken finns i ett område nära öarna El Hierro och La Palma. Öarnas ålder och topografi beror på avståndet de har till hetfläcken där de har bildats. Hetfläcksvulkaner uppstår inne på en litosfärsplatta, rakt ovanför mantelplymer av uppstigande magma. Hetfläcken ligger kvar, medan plattan och öarna rör sig med tiden.

De första öarna som bildades var Fuerteventura och Lanzarote för 20 och 15 miljoner år sedan. För 15–9 miljoner år sedan bildades Gran Canaria, Teneriffa och La Gomera. Öarna La Palma och El Hierro är mycket yngre, och bildades för bara drygt två och drygt en miljon år sedan.

Regn och vind har eroderat ner Fuerteventura och Lanzarote genom årmiljonerna, därför har de inga höga toppar och de befinner sig i nedbrytningsfasen. Gran Canaria, Teneriffa och La Gomera har nått sin maximala tillväxt, medan La Palma och El Hierro fortfarande är i en fas där nya vulkanutbrott kan göra att de kan fortsätta växa.

Öns geologiska historia präglas av ett enormt jordskred för 50 000 år sedan när en stor del av El Hierro sjönk ner i havet. Detta skapade den så kallade El Golfo-dalen. Den sjunkande landmassan orsakade en över 100 m hög tsunami som nådde ända till Nordamerika.

Vulkanen Lomo Negro, som ligger i Nordvästra delen av El Golfo fick ett mindre utbrott 1793. El Hierro hade några mindre utbrott i havet vid La Restinga 2011–2012.

Anmälan

En länk till anmälan kommer att finnas här.

Foto: Wikipedia