El Hierro 2024

Följ med Naturforums geologer till El Hierro

Infällda bilden: Kanarieöarna med El Hierro inringad.
Stora bilden: El Hierro.

El Hierro är den näst minsta av Kanarieöarna, och även en av de minst besökta och minst kända. Ön är ungefär en femtedel så stor som Öland och är den västligaste av de åtta Kanarieöarna. Innan Christofer Columbus reste till Amerika ansågs ön vara världens ände.

Ön har vulkaner, lavaflöden, lummiga skogar med kanarietallar och lagerskog (laurisilva), träd som böjer sig efter vinden, abrupta stup, avkopplande naturbassänger och svindlande panoramautsikt.

El Hierro har utsetts till ett biosfärområde och en geopark, och har både ett exceptionellt geologiskt naturvärde och är av botaniskt intresse. Inhemska färska produkter från land och hav med extraordinär kvalitet, vinerna med ursprungsbeteckning och de originella sötsakerna – det mesta som serveras har antingen odlats på ön, sprungit runt på ön eller simmat i havet runt ön.

Vi flyger från Arlanda till Teneriffa och åker färjan (2,5 timme) vidare på kvällen till El Hierro, där vi checkar in på vårt hotell. Vi tar oss runt i egen buss på El Hierro. På hemvägen tar vi färjan från El Hierro till Teneriffa, bor sista natten på ett hotell på Teneriffa och flyger till Arlanda följande dag.

Reseledare är Åsa Gierup från Naturforum. Vi har också lyckats få tag på en lokalguide som följer med oss runt på ön under hela veckan!

Vi gör en exklusiv och unik resa till denna endast 1,2 miljoner år gamla ö och du är så välkommen att följa med oss!

Datum

10–17 november 2024

Flyg- och färjetider

10/11 Arlanda–Teneriffa kl. 07.45–13.00. Färja Los Cristianos–Valverde kl. 19:30–22:00

16/11 Färja Valverde–Los Cristianos kl. 15:30–18:00

17/11 Teneriffa–Arlanda kl. 14.10–21.10

Boende

10–16/11 Sex nätter på Parador de El Hierro ****: Parador de El Hierro | Paradores

16–17/11 En natt på hotell i Los Cristianos på Teneriffa

I resan ingår:

 • flyg Arlanda–Teneriffa t/r, inklusive en incheckad väska per person och mat på flyget
 • busstransfer Teneriffa flygplats t/r
 • båtresor Teneriffa–El Hierro t/r
 • busstransfers på El Hierro t/r
 • del i dubbelrum sex nätter på Hotel Parador de El Hierro****
 • fem middagar på Hotel Parador de El Hierro
 • sex frukostar på Hotel Parador de El Hierro
 • inträden och guider till alla utflykter enligt program
 • egen buss med chaufför och utfärder enligt program
 • transfer från hamnen till hotellet i Los Cristianos näst sista dagen
 • en hotellnatt inklusive frukost på Teneriffa
 • reseledare från Naturforum
 • en lokalguide.

I resan ingår inte:

 • luncher
 • dricks till busschauffören
 • dricks till lokalguiden

Var och en betalar sin egen lunch. Det kommer inte att vara möjligt att äta lunch på restauranger, förutom vid ett tillfälle (troligtvis). Vi kommer i stället att kunna köpa med oss picknickluncher från hotellet. Kostnad per person: 20€ per lunch.

Pris

31 500 kronor per person i dubbelrum. Enkelrumstillägg: 7 500 kronor.

Program

Hela ön är ju en geopark och vi kommer att kunna utforska de olika delarna av denna lilla ö. Vi kommer att stanna vid de hisnande utkikspunkterna (till exempel Mirador de la Peña, Mirador de Las Playas och Mirador de Jinama). Vi kommer att få se bland annat El Golfos kustlinje med dess naturliga pooler och ”El Sabinar de El Hierro” (vindpinade enbärsträd). Vi kan utforska den norra delen av ön med en lätt promenad i lagerskogen. Vi kommer att få observera den geologiska utvecklingen på El Hierro och gå på det senaste lavaflödet. Vi kommer kanske att få se både delfiner (från färjan till och från Teneriffa) och jätteödlan som finns på ön.

Preliminärt dagsprogram

DAG 1: STOCKHOLM–EL HIERRO

Flyg Arlanda–Teneriffa kl. 07.45–13.00. Vid ankomst åker vi direkt med buss till Los Cristianos, där vi får lite tid till att sträcka på benen och äta middag. Båtresa över till El Hierro kl. 19.30–22.00, där buss väntar för att ta oss den korta resan till hotellet.

DAG 2: SAN ANDRÉSFÖRKASTNINGEN & CHARCO MANSO

Vi börjar dagen med ett kort informationsmöte. I dag kommer vi att åka norrut och vara på den nordöstra delen av ön. Vi får bland annat se San Andrés-förkastningen och Charco Manso. Charco Manso är en magisk plats som har skapats av lavaflöden i basalt och där naturen har format grottor, valv och badområden (i november är det dock inte lämpligt att bada här, på grund av starka strömmar). Vi ordnar med picknicklunch och äter vår middag på hotellet.

DAG 3: BESÖKSCENTRUM OCH LA RESTINGA

Vi åker söderut, ända ner till den sydligaste platsen på ön. Vi kommer under dagen besöka två olika geologiska besökscentrum och vi kommer även att få träffa en geolog som berättar om geologin. Vi äter lunch på restaurang i La Restinga och går en promenad i El Lajial, lavaflödet som täcker den södra delen av ön. Middag på hotellet.

DAG 4: EKOMUSEUM & SALTVATTENPOOLER

I dag utforskar vi den nordvästra delen av ön och kommer bland annat att besöka ett Ekomuseum samt Charco Azul och La Maceta som är naturliga saltvattenpooler. Bad och picknicklunch vid La Maceta, middag på hotellet.

DAG 5 STRAND, LAVAFLÖDE & SKOG

Vi beger oss ända ner till kusten på den sydvästra delen av ön. Vi får se både Arenas Blancas (den enda stranden med vit sand på ön), Arco de La Tosca (en svart lavabåge) och Abanicos aluviales de El Faro de Orchilla (lavaflödet i närheten av fyren vid nollmeridanen). Vi hinner även med El Sabinar, en skog med hundraåriga enar vars lutande och förvridna stammar har formats av vinden. Picknicklunch och middag på hotellet.

DAG 6: PISCINAS DE TACORÓN & NISDAFE

I dag besöker vi den centrala och södra delen av ön. Först åker vi till El Julan besökscenter och sedan väntar picknick och bad vid Piscinas de Tacorón. På vägen hem stannar vi vid lavaplatån Nisdafe. I dag ordnas en picknick och vi äter middagen på hotellet.

DAG 7: EL HIERRO–TENERIFFA

Frukost och utcheckning från hotellet på El Hierro och transfer till hamnen för båtresa El Hierro–Teneriffa kl. 15.30–18.00. Incheckning på hotell i Los Cristianos. Fri tid för middag på egen hand.

DAG 8: TENERIFFA–STOCKHOLM

Frukost i lugn och ro samt utcheckning från hotellet på Teneriffa. Transfer till flygplatsen och direktflyg hem kl. 14.10–21.10.

Detta är en gruppresa med ca 20–25 deltagare. På den här resan besöker vi platser med trappor och ojämna markförhållanden. Beroende på väder kan programmet ändras. OBS! Vi reserverar oss för ändringar utom vår kontroll.

Fakta om El Hierro

Klimat

Klimatet varierar beroende på var på ön man befinner sig. Vädret är bra på El Hierro hela året. Medeltemperaturen i november är drygt 20 grader. Vattentemperaturen är också drygt
20 grader, så det går att bada i naturbassängerna. Självklart kan det regna då och då.

Geografi

El Hierro är den västligaste och sydligaste ön i den spanska ögruppen Kanarieöarna utanför Afrikas nordvästra kust. El Hierros västligaste punkt har genom Europas historia haft bred användning som referenspunkt för nollmeridianen, då ofta kallad Ferromeridianen. Ön, som även kallas ”Meridianön”, användes som nollmeridian vid sidan av Parismeridianen tills Greenwichmeridianen etablerades som global standard.

Ön är inte mer än 30 kilometer lång. El Hierro UNESCO Global Geopark (595 km2) täcker hela ön (278 km2) och omfattar också ett marint område runt hela ön (cirka 312 km2). El Hierro bildades för 1,1 miljoner år sedan och är den yngsta av Kanarieöarna.

El Hierro är en framstående producent av förnybar energi med vindkraft och energilagring, och är den första ön som är helt självförsörjande på el!

På El Hierro finns många unika växt- och djurarter som till exempel öns utrotningshotade jätteödla Gallotia simonyi, som är en stor och vacker ödla som är unik för El Hierro. El Hierro har över 1 000 vulkaner. Vulkanerna och de olika Atlantiska vindarna har gett upphov till olika mikroklimat som gör att den lilla ön har en fantastisk mångfald av livsmiljöer på ett mycket litet område. Det finns många endemiska växter, såsom cheirolophus duranii och silene sabinosae.

Landskapet på El Hierro är väldigt varierande och erbjuder allt från gröna tallskogar, vulkantoppar, böljande ängar, lavarester, steniga kuster, skogar med lagerträd, enorma klippor och ett blått och klart vatten fullt av liv. Den högsta punkten är 1 501 meter över havet och ligger på mitten av ön, i Malpaso.

Geologi

Kanarieöarna är relativt unga i jordens historia. Vulkanutbrott på havets botten har lyft öarna ovanför vågorna. Kanarieöarna har bildats från en hetfläck (hot spot). Hetfläcken finns i ett område nära öarna El Hierro och La Palma. Öarnas ålder och topografi beror på avståndet de har till hetfläcken där de har bildats. Hetfläcksvulkaner uppstår inne på en litosfärsplatta, rakt ovanför mantelplymer av uppstigande magma. Hetfläcken ligger kvar, medan plattan och öarna rör sig med tiden.

De första öarna som bildades var Fuerteventura och Lanzarote för 20 och 15 miljoner år sedan. För 15–9 miljoner år sedan bildades Gran Canaria, Teneriffa och La Gomera. Öarna La Palma och El Hierro är mycket yngre, och bildades för bara drygt två och drygt en miljon år sedan.

Regn och vind har eroderat ner Fuerteventura och Lanzarote genom årmiljonerna, därför har de inga höga toppar och de befinner sig i nedbrytningsfasen. Gran Canaria, Teneriffa och La Gomera har nått sin maximala tillväxt, medan La Palma och El Hierro fortfarande är i en fas där nya vulkanutbrott kan göra att de kan fortsätta växa.

Öns geologiska historia präglas av ett enormt jordskred för 50 000 år sedan när en stor del av El Hierro sjönk ner i havet. Detta skapade den så kallade El Golfo-dalen. Den sjunkande landmassan orsakade en över 100 m hög tsunami som nådde ända till Nordamerika.

Vulkanen Lomo Negro, som ligger i Nordvästra delen av El Golfo fick ett mindre utbrott 1793. El Hierro hade några mindre utbrott i havet vid La Restinga 2011–2012.

Anmälan

Du anmäler dig genom att klicka på länken:

https://bokning.reseskaparna.se/book.html?tourid=709767-RSSTO

Du kommer då till vår samarbetspartner researrangören ReseSkaparna.

Om du undrar något om resan, kontakta asa@naturforum.se, 070-497 68 34.

Om du undrar något om transporter eller boende, kontakta ReseSkaparna på 08-94 40 40.

Varmt välkommen!

Foto: Wikipedia