Skottland 2024. Resan är inställd. Vi hoppas kunna göra den våren 2025 i stället.

Följ med Naturforums geologer på natur- och geologiresa till Skottland och Inre Hebriderna

Följ med på vår resa till fiskebyarnas, de vindlande kustvägarnas och whiskydestilleriernas Skottland. Vi åker i vår egen buss och njuter av underbara naturscenerier i ett näst intill orört landskap.

Skottlands naturlandskap har skapats av kolliderande kontinenter, vulkanutbrott och inlandsisens rörelse. För sin storlek har Skottland den mest varierade geologin i hela världen!

Det kommer att bli en intensiv vecka, men vi kommer ändå i lugn takt få njuta av geologin, djur- och växtlivet och det fantastiska landskapet. Programmet kan vid dåliga väderförhållanden behöva ändras.

Reseledare är Åsa Gierup och Sven Lundqvist från Naturforum. Dessutom kommer tre skotska geologer att ansluta sig till oss och guida under fyra av dagarna.

Datum

2–10 maj 2024

Flygtider

2024-05-02 Arlanda–Edinburgh kl. 17.55–19.10

2024-05-10 Edinburgh–Arlanda kl. 20.00–23.10

Pris

29 500 kronor per person i dubbelrum. Enkelrumstillägg: 7 450 kronor.

Om resan

Under veckan får du bland annat:

 • lära dig om James Hutton, den moderna geologins grundare.
 • höra om Skottlands proterozoiska-fanerozoiska berggrund och den plattektoniska utvecklingen.
 • veta hur maltwhiskyns karaktär påverkas av det vatten som dränerats genom berggrunden och hur den påverkas av de kvartära jordmånerna och klimatet.
 • kanske se kungsörn, havsörn, blå havssula, tretåig mås, lunnefågel, gråsäl, sadeldelfin eller vikval.

Svårighetsgrad på vandringar och långa innehållsrika dagar

När vi går i land vid Loch Courisk (på Sky) får vi räkna med att det är blött och sumpigt. På öarna Staffa och Lunga kan det vara brant och slipprigt, så rejäla skor är ett måste. Övriga dagar går vi kortare och lättare sträckor. Eftersom det är stora avstånd och dagarna är väldigt innehållsrika, så kommer vissa av dagarna att bli lite längre. Det gäller speciellt dag 2 och dag 5.

Valuta

Brittiska pund (GBP). Det går att betala med kort på de flesta ställen, men i marknadsstånd och vissa mindre butiker är det kontanter som gäller.

Tidsskillnad

Skottland är 1 timme efter Sverige, så klockan ska ställas tillbaka en timme.

Boende

2–3/5 En natt på mellanklasshotell utanför Edinburgh (hotell meddelas senare).

3–4/5 En natt på Macdonald Strathspey hotel Aviemore (ett stort 3-stjärnigt hotell med pool i Aviemore).

4–6/5 Två nätter på The Royal hotel i Ullapool (nära Ullapools centrum med utsikt över Loch Broom och bergslandskapet).

6–7/5 En natt på Cruachan hotel i Fort William (hotellet ligger i skuggan av Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg, och har fin utsikt över pittoreska Loch Linnhe).

7–9/5 Två nätter på Park lodge hotel i Tobermory på Isle of Mull (hotellet ligger vid Tobermory bay, på norra delen av Mull).

9–10/5 En natt på mellanklasshotell i centrala Edinburgh (hotell meddelas senare).

Luncher på egen hand

Dag 3, 4 och 5 och kanske dag 7: Vi tar antagligen med egen matsäck.

Dag 6, 8 och 9: Vi stannar på någon pub, café eller restaurang längs vår väg.

I resan ingår:

 • flyg t/r, inklusive en incheckad väska per person
 • åtta övernattningar
 • åtta frukostar
 • fem middagar
 • en whiskyprovning
 • en tre timmars tur till Loch Coruisk (båt 40 minuter enkel väg)
 • en fem timmars båttur från Mull till Staffa, Fingal’s Cave och The Treshnish Isles (Lunga)
 • inträden och guider till alla utflykter enligt program
 • egen buss med chaufför inklusive färjor och utfärder enligt program
 • tre engelsktalande lokala guider
 • två reseledare från Naturforum.

Ur det preliminära programmet:

Dag 1

Arlanda–Edinburgh

Avresa från Arlanda med direktflyg till Edinburgh där vår buss väntar på oss för transport till det närbelägna hotellet. Efter att vi har checkat in så intar vi vår första gemensamma middag.

Dag 2

Siccar point, Birnam och Queens View

Siccar Point på Skottlands östkust.

Vi startar resan genom att resa österut till Siccar Point och gör där ett stopp på ca 30 minuter med vår skotska geologiska guide. Efter lunch på egen hand beger vi oss vidare norrut mot höglandet. På vägen stannar vi till vid Birnam för att titta på Birnam Oak (en ek som är 500 år gammal) som ligger på Highland Boundary Fault. Boundary Fault är en geologisk förkastning som korsar Skottland diagonalt från Arran och Helensburgh på västkusten till Stonehaven i öster. Den skiljer två tydligt skilda regioner, nämligen högländerna och lågländerna. Vårt nästa stopp blir vid Queens View med den fantastiska utsikten över Loch Tummel och berget Schiehallion. Efter en lång dag når vi Aviemore i Cairngorms National Park och vårt hotell där de väntar med middag. Vi beräknar att vi kommer till hotellet cirka klockan 19.00.

Dag 3

Cairngorms National Park

Cairngorms (”blå berg”) är en bergskedja i Grampianbergen i Skottland.

Efter frukost börjar dagen med en kort vandring i Cairngorms National Park. Bergskedjan Cairngorms är uppkallad efter berget Cairn Gorm, 1 245 meter över havet. Vi besöker Dulnain bridge och kanske tar vi en promenad längs Loch Morlich. Under eftermiddagen färdas vi vidare mot nordväst och North West Highlands Geopark, där vi checkar in på vårt hotell i Ullapool för två övernattningar. Här äter vi middag på egen hand i någon av de små mysiga restaurangerna i byn.

Dag 4

The North West Highlands Geopark

The Glencoul Thrust är en del av
the Moine Thrust Belt.

Efter en välsmakande frukost börjar dagens exkursion i North West Highlands Geopark med skotsk geologisk guide. Detta område i Skottland är känt över hela världen för sin storslagna natur. Vi besöker bland annat Knockan Crag och stannar på flera platser längs vägen från Knockan Crag upp till the Rock Stop vid Loch Glencoul. The Rock Stop är the North West Highlands Geopark visitor centre och vi ser en geologisk utställning där. Vi kanske hinner med ett stopp vid Ardvreck Castle innan vi intar lunch i området runt Assynt. Assynt är ett av de mest varierande och komplexa geologiska områdena i Skottland. The Moine Thrust är den huvudsakliga tektoniska strukturen i North West Highlands och går från Loch Eriboll på nordkusten 190 kilometer sydväst till halvön Sleat på Isle of Skye. Vi återvänder till Ullapool och äter middag på egen hand.

Dag 5

Ullapool–Isle of Skye

Loch Coruisk på Skye.

Vi lämnar hotellet och åker till Isle of Skye, den största ön i de Inre Hebriderna. Skye är med sin dramatiska natur nog den vackraste i skärgården. Vi gör en båttur (40 minuter) från Elgol till Loch Coruisk i hjärtat av Cuillin mountains. Vi får 1,5 timme på oss att vandra, fotografera och äta vår medhavda matsäck. Loch Coruisk är en sötvattensjö och Skottlands mest isolerade och spännande sjö. Den bildades troligen för omkring 280 000 år sedan av glacial aktivitet. Den sista glaciären som drog sig tillbaka var för cirka 10 000 år sedan. Efter tre timmar är vi tillbaka i Elgol och fortsätter vår färd till Armadale, där vi tar färjan (60 min) till Mallaig på fastlandet. På vägen vidare till Fort William åker vi via Glenfinnan och gör lämpliga fotostopp. Efter en lång dag checkar vi in på vårt hotell i Fort William och äter en sen middag. Vi beräknar att vi kommer till hotellet cirka klockan 20.00.

Dag 6

Fort William–Isle of Mull

Vid vattnet i Tobermory.

Vi lämnar hotellet efter frukost och åker till Ben Nevis Distillery. Här får vi en rundvandring och provsmakning av deras whisky. Vi reser vidare till Isle of Mull via lilla färjan Corran över Loch Linnhe (5 min), vidare till Strontian och sedan färjan från Lochaline till Fishnish över sundet Sound of Mull (40 min). Väl på Mull tar vi oss till Tobermory och checkar vi in på vårt hotell för två nätter och äter en gemensam middag.

Dag 7

Isle of Mull, Staffa och The Treshnish Isles (ön Lunga)

Fingals grotta är en grotta på den lilla ön Staffa, väster om Isle of Mull
på Skottlands västra kust.

Efter en full skotsk frukost utforskar vi ön och gör en drygt fem timmars tur med båt från Mull. Vi kommer alltså att vara ute hela dagen med skotsk geologisk guide på Mull, båttur till Staffa och Fingal’s Cave och The Treshnish Isles, där vi går i land på Lunga. Branta lavaklippor, som på ön Staffa, dominerar norra Mull, medan de höga bergen i söder kommer från en enorm vulkan som hade sitt utbrott för 60 miljoner år sedan. I markant kontrast står de lågt liggande rundade kullarna av rosa granit och de välkomnande sandstränderna i Ross of Mull på den sydvästra delen av ön. Staffa ligger tio kilometer väster om Mull och hela ön är uppbyggd av lava (basalt). Basalten är ibland förklyftad till lodräta pelare som bildades när ett enda lavaflöde svalnade för cirka 60 miljoner år sedan. Grottan, den magnifika Fingal’s Cave, har bildats genom att basaltpelarna brutits av och resterna förts bort av vågorna. Grottan består helt och hållet av spektakulära hexagonala basaltpelare som är av samma typ som de som finns vid Giant’s Causeway i Nordirland. På Staffa och Lunga kan vi få se lunnefågel, tretåig mås, toppskarv och fiskmås samt marint djurliv som brugd, delfiner, gråsälar, vågvalar och grindvalar. Tillbaka på hotellet så väntar middagen på oss.

Dag 8

Isle of Mull–Edinburgh

Skifferbrottet i Ballachulish.

Efter frukost startar vi resan tillbaka till Edinburgh med färjan från Oban över Loch Linnhe och the Great Glen Fault. Vårt första stopp blir vid skifferbrottet i Ballachulish och vi åker vidare till Glencoe. Vi lämnar Lochaber Geopark och reser förbi Loch Lomond och Trossachs National Park. Vår sista natt på resan bor vi i Edinburgh, där vi äter middag på egen hand.

Dag 9

Edinburgh–Hemorten

Hutton’s Section vid Salisbury Crags.

Vi börjar vår sista dag med att åter träffa vår skotske geolog från dag 2. Han kommer att guida oss i Holyrood Park, som ligger strax söder om centrum av Edinburgh och vi får se Arthur’s Seat och Salisbury Crags. Arthur’s Seat är en slocknad vulkan som hade sitt senaste utbrott för cirka 340 miljoner år sedan. Holyrood Park har en speciell plats i vetenskapshistorien, för det var här i slutet av 1700-talet som James Hutton hittade bevis för att stödja sina teorier om hur jorden fungerar. Vid Salisbury Crags observerade han magmatiska och sedimentära bergarter och förstod att de hade bildats vid olika tidpunkter genom olika processer. Lunch på egen hand och eftermiddagen fri att antingen klättra upp till toppen av Arthur’s Seat eller strosa runt i Edinburgh. Bussen hämtar sedan upp oss på hotellet och tar oss till flygplatsen och vårt flyg hemåt.

Anmälan

Anmäl dig gärna snarast och senast 10 januari 2024!

Hör av dig till Åsa om du har frågor om resan. Behöver du en extra försäkring? Reseförsäkring bokas i samband med att du bokar din resa https://www.rolfsbuss.se/info/forsakring. Om du har frågor som rör flyg eller logi kontakta Rolfs Flyg & Buss på grupp@rolfsbuss.se eller 0775-510005.

Du anmäler dig via länken som går till Rolfs Flyg & Buss. Klicka på länken för att anmäla dig och fylla i dina uppgifter. Tänk på att skriva ditt namn exakt lika som i ditt pass.

Klicka här för att anmäla dig

Varmt välkommen!